SU YÖNETİMİ VE EKOSİSTEM HİZMETLERİ ÇALIŞTAYI
Türkiye, 2009 yılından bu yana AB Su Direktifi’ne uyum sağlama konusunda ilerlemektedir. Bu süreç, su yönetimi konusundaki tartışmalara farklı paydaşların katılımını sağlamış ve su yönetiminin ekonomik unsurlarının yanı sıra sosyal ve çevresel unsurları hakkında da kilit konuları gündeme getirmiştir.
Bilim insanları su kıtlığı yaratan durumları, sebeplerini ve etkilerini ortaya koymakta; suya kritik ölçüde bağlı olan işletmeler yeni stratejiler, teknolojiler ve ürünler üzerinde çalışmakta; her düzeydeki politika yapıcılar çevresel etkileri azaltmaya ve bu etkilere uyum sağlamaya çalışmakta ve sivil toplum örgütleri ise konuyla ilgili farkındalık yaratmakta ve etkilenen insanları ve doğayı etkin bir şekilde korumaya ve desteklemeye çalışmaktadır.
Sorunlar ve çözümler çoğu zaman parçalar halinde ele alındığı için bu mevcut yaklaşımın çözüm getirmedeki kısıtı, bilgi üreticileriyle bilginin uygulayıcıları arasındaki kopukluktan kaynaklanmaktadır. Öte yandan çözüm belirleyiciler tarafından geliştirilen yenilik süreçleri ve çözümler, sorunun temel kaynağını ele almamaktadır. Esasında bu durum, dünyamızı destekleyen ekosistemleri yönetme, koruma ve/veya iyileştirmeye yönelik politika ve uygulamaların tam anlamıyla uygulanmadığı anlamına gelmektedir.
Bir yaklaşım değişikliğine ihtiyacımız vardır ve entegre çözüm üretebilmek için sorun, çözüm, bilgi üreticilerini bir araya getiren bir çerçeveye ihtiyaç vardır. Bu yaklaşım, ‘bilgiden somut eyleme’ geçişe ve bilim insanları ile diğer paydaşları içeren ortak üretilmiş bilgiler yoluyla çözümler bulmaya yardımcı olacaktır.
Bu engelleri ortadan kaldırmak için çalıştayın temel hedefi, su ile ilgili konularda yenilik sürecini kolaylaştıracak yeni bir çerçeve oluşturmaktır. Çalıştay, ekonomik, ekolojik ve sosyal öncelikler arasında sinerjik konuları belirlemede somut bir temel oluşturduğu için yönetim aracı olarak ekosistem hizmetlerini ve çok sektörlü, katılımcı yaklaşımları kullanacaktır.
Su yönetimi; çevresel, sosyal ve ekonomik öncelikler arasında ayrılıklara sebep olacak pek çok farklı dengeyi barındırır. Ekosistem hizmetleri, bu üç unsuru bir arada ele alma fırsatını sağlayacak potansiyele sahiptir. Çalıştay sırasında dünyanın farklı yerlerinden vaka incelemeleri sunulacak ve ekosistem hizmetlerini entegre su havzası yönetiminde kullanmak için fırsatlar tartışılacaktır.
Çalıştayda çeşitli sektörler temsil edilecek ve aktörler bir araya gelerek ekosistem hizmetlerine ilişkin su yönetiminin sorunlarını, çözümlerini ve fırsatlarını tartışabilecekleri bir platform oluşturacaklardır (Su Laboratuvarı Türkiye). Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Kalkınma Bakanlığı, iş dünyası temsilcileri, belediye temsilcileri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları potansiyel ortaklar, katkı sağlayıcılar ve katılımcılardır.
Uluslararası katılımcılar (suya ilişkin kilit kurumların temsilcileri, akademisyenler vs.) su yönetiminde ekosistem hizmetlerinin kullanımına ilişkin örnek vakaları sunacak ve yeni eğilimleri ve yaklaşımları anlatacaklar. Umuyoruz bu sunumlar, ‘eski sorunları’ yeni bakış açılarıyla tartışmak bakımından aydınlatıcı olur.
Her ne kadar onlarca yıllık çok yönlü sorunları çözmek bu iki günlük çalıştayın zaman çerçevesini aşsa da, grup çalışmaları, seçilen problemler üzerine odaklanacak ve bu sorunları çözmek için gelecekte atılabilecek olası adımları ortaya koymaya çalışacaktır. Bu çok aktörlü çalışma gruplarının ileride de beraber çalışmaya devam ederek kurumlar-arası işbirliklerini ve daha etkin bir su havzası yönetimi için ekosistem hizmetlerinin kullanımını güçlendirmelerini umuyoruz.
Gündem için tıklayınız.