DKM

Akdeniz Ormanlarının Entegre Yönetimi (GEF V)

DKM

Akdeniz Ormanlarının Entegre Yönetimi (GEF V)


Proje Adı:
 Akdeniz Ormanlarının Entegre Yönetimi (GEF V)

Tarih: Haziran 2014 - Aralık 2018

Yer: Akdeniz Bölgesi

DKM'nin Rolü: Proje Ortağı ve Biyolojik Çeşitlilik Danışmanlığı

Proje Ortakları: Orman Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı

Proje Destekçileri: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)

İletişim: Yıldıray Lise

Proje Özeti:

Orman ekosistemleri sahip oldukları değerlerin yanı sıra, insanoğluna yüzden fazla ürün ve hizmet sunmaktadır. Ancak hem orman ekosistemlerinin korunması hem de bu ürün ve hizmetlerin devamlılığının sağlanması için ormanların daha bütüncül yaklaşımlarla yönetilmesi gerekmektedir. Özellikle de ormanların karbon yutağı olarak üstlendikleri görevlerin yer yer diğer işlevlerinin ve özelliklerinin ötesine geçtiği günümüzde bu bütünleşik yönetim yaklaşımının benimsenmesi daha fazla önem kazanmaktadır.

Küresel Çevre Fonu’nun desteği ile geliştirilen bu proje kapsamında yapılacak çalışmaların dünya çapında bir örnek olması beklenmektedir. Proje kapsamında karbon ve diğer orman ürün ve hizmetleri yaklaşımı yerine; karbonu (dolayısıyla iklim değişikliği ile mücadeleyi) temel alan ancak diğer orman ürün ve hizmetlerini de gözeten bütünleşik bir yönetim yaklaşımı için kurumsal yapılanmadan alandaki uygulamalara kadar inen bir etkinlik paketi hazırlanmıştır.
DKM, ormanların bütün bu ürün ve işlevlerini sağlayan temel unsur olan biyolojik çeşitliliğin bu sürece nasıl entegre edileceği ve yönetim kararlarında nasıl göz önünde bulundurulacağı ile ilgili çalışmaları yürütecektir.

Proje Orman Genel Müdürlüğü’nün yürütücülüğünde ve Orman Mühendisleri Odası(OMO), Orman Kooperatifleri Merkez Birliği(ORKOOP), Doğa Koruma Merkezi(DKM), Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye), GIZ ve Gold Standart gibi alanında uzman kuruluşların ortaklığında yürütülmektedir.
Akdeniz Ormanlarının Entegre Yönetimi (GEF V)