HAKKIMIZDA

Doğa Koruma Merkezi - kısa adıyla DKM – 2004 yılından beri doğa koruma alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur.
 
Doğa Koruma Merkezi'nin amacı; bilimsel yaklaşımları temel alarak, biyolojik çeşitliliğin etkin şekilde korunmasını ve doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde yönetilmesini sağlamaktır.
 
Çalışmalarında 'koruma biyolojisi' disiplinini temel alan DKM, bu anlayışın yaygınlaşması için de çaba gösterir. Dolayısıyla, koruma çalışmalarının başarısı ve sürekliliği için kapasitenin artırılması DKM'nin öncelikleri arasındadır.
 
Doğanın ve çeşitliliğinin korunmasının ancak insanlar ve kurumların işbirliği ve ortak çabası ile gerçekleştirilebileceği fikriyle yola çıkan DKM, 2004 yılından beri ulusal ve uluslararası "ortaklar"ının desteği ile Türkiye'nin dört bir yanında çalışmalarına devam etmektedir.
 
 
 

HABERLER

"Datça Hurmaları Korunuyor" projesi kapsamında Kumluca ve Bodrum'da da arazi çalışmalarını tamamladık.

Datça Hurması (Phoenix theophrasti) dünyada sadece ülkemizde ve Girit Adası’nda bulunan nadir bir ağaç türüdür. En fazla dağılımını Datça yarımadasında gösteren Türkiye’deki tek doğal hurma (palmiye) türümüz olan bu türe Kumluca, Bodrum ve Kalkan’da da rastlanmaktadır.

Geçtiğimiz yıllarda egzotik bir böcek türü olan kırmızı palmiye böceğinin (Rhynchophorus ferrugineus) yurtdışından ithal edilen palmiyelerle birlikte Türkiye’ye gelmesiyle Datça’daki yerleşim merkezlerinde yer alan hurma ve palmiye ağaçlarında ölümler gözlenmiş, durumun kritikliğini belirleyebilmek için GEF Küçük Destek Programının sağladığı destekle, Doğa Koruma Merkezi bu yıl Datça ve çevresinde izleme çalışmasına başlamıştır.

İzleme çalışmaları kapsamında Kumluca ve Bodrum’daki hurma kümeleri dağılımları da belirlenerek Datça’da yapılan arazi çalışmaları tekrarlanmıştır. Bu kapsamda her bir kümede ölçümler yapılarak sağlık durumları incelenmiştir. Böylelikle ileriki yıllarda yapılacak izleme çalışmalarına altlık oluşturacak bir veritabanı oluşturulmuştur.

ÇALIŞMALAR

YAYINLAR

BİZ KİMİZ

İLETİŞİM

Çiğdem Mahallesi 1594. Sokak No: 3 06530 Çankaya/Ankara
HARİTAYI AÇ

dkm@dkm.org.tr

0 312 287 81 44

0 312 286 68 20