HAKKIMIZDA

Doğa Koruma Merkezi - kısa adıyla DKM – 2004 yılından beri doğa koruma alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur.
 
Doğa Koruma Merkezi'nin amacı; bilimsel yaklaşımları temel alarak, biyolojik çeşitliliğin etkin şekilde korunmasını ve doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde yönetilmesini sağlamaktır.
 
Çalışmalarında 'koruma biyolojisi' disiplinini temel alan DKM, bu anlayışın yaygınlaşması için de çaba gösterir. Dolayısıyla, koruma çalışmalarının başarısı ve sürekliliği için kapasitenin artırılması DKM'nin öncelikleri arasındadır.
 
Doğanın ve çeşitliliğinin korunmasının ancak insanlar ve kurumların işbirliği ve ortak çabası ile gerçekleştirilebileceği fikriyle yola çıkan DKM, 2004 yılından beri ulusal ve uluslararası "ortaklar"ının desteği ile Türkiye'nin dört bir yanında çalışmalarına devam etmektedir.
 
 
 

HABERLER

5 Aralık Dünya Toprak Günü

Her yıl 5 Aralık günü toprağın önemi ve gıda güvenliği konusunda farkındalık yaratmak için “Dünya Toprak Günü” olarak kutlanıyor. 2015 yılı da Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Toprak Yılı ilan edilmişti. Son yıllarda bu konunun büyük önem kazanmasının temelinde insan faaliyetleri sebebiyle hızla artan toprak kaybı yatıyor. Ayrıca iklim değişikliğinin erozyon ve çölleşme riskini arttırması öngörüsü de toprak konusunun önemini arttırıyor. 250 milyondan fazla insanın doğrudan çölleşmeden etkilendiği günümüzde, arazi tahribatının önlenmesi ve tahrip edilmiş arazilerin toprak da dahil olmak üzere tüm fonksiyonları ile geri kazanılması için çalışmalar yapılması bu nedenle önem taşıyor.

Toprağın sağladığı ekosistem hizmetleri de insan yaşamı için çok değerli ve vazgeçilmez. Gıda üretimi, suyun temizlenmesi, iklimin düzenlenmesi, sellerin önlenmesi vb. birçok hizmet yeri doldurulması oldukça zor (hatta kimi zaman imkansız) ve çok pahalı hizmetler. DKM olarak toprağın sahip olduğu bu önemli fonksiyonların ve biyolojik çeşitliliğin devamlılığını sağlamak ve tarımın iklim değişikliğine uyum kapasitesini arttırmak için Konya Havzası’nda doğrudan ekim ve rüzgar perdesi gibi koruyucu tarım uygulamaları yapıyoruz. Bu uygulamalar su ve rüzgar erozyonunu azaltıyor, toprağın yapısını iyileştiriyor ve tarım zararlılarının doğal avcılarına yaşam alanları sağlıyor. Bu tip çalışmaların özellikle çölleşme ve arazi tahribatının yüksek olduğu riskli yerlerde yaygınlaştırılması, ülkemizde toprağın korunması için büyük önem taşıyor.

 

ÇALIŞMALAR

YAYINLAR

BİZ KİMİZ

İLETİŞİM

Çiğdem Mahallesi 1594. Sokak No: 3 06530 Çankaya/Ankara
HARİTAYI AÇ

dkm@dkm.org.tr

0 312 287 81 44

0 312 286 68 20