HAKKIMIZDA

Doğa Koruma Merkezi - kısa adıyla DKM – 2004 yılından beri doğa koruma alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur.
 
Doğa Koruma Merkezi'nin amacı; bilimsel yaklaşımları temel alarak, biyolojik çeşitliliğin etkin şekilde korunmasını ve doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde yönetilmesini sağlamaktır.
 
Çalışmalarında 'koruma biyolojisi' disiplinini temel alan DKM, bu anlayışın yaygınlaşması için de çaba gösterir. Dolayısıyla, koruma çalışmalarının başarısı ve sürekliliği için kapasitenin artırılması DKM'nin öncelikleri arasındadır.
 
Doğanın ve çeşitliliğinin korunmasının ancak insanlar ve kurumların işbirliği ve ortak çabası ile gerçekleştirilebileceği fikriyle yola çıkan DKM, 2004 yılından beri ulusal ve uluslararası "ortaklar"ının desteği ile Türkiye'nin dört bir yanında çalışmalarına devam etmektedir.
 
 
 

HABERLER

GELECEĞİN TARIMI PROJESİ DEVAM EDİYOR

 

Doğa Koruma Merkezi'nin yürütücülüğünde, Coca-Cola Hayata Artı Vakfı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ortaklığında gerçekleştirilmekte olan proje ile Türkiye’nin orantısal olarak en fazla su tüketen sektörü olan tarımda yeni uygulamaların ve koruyucu yaklaşımların benimsenmesini hedefliyor. Böylelikle Konya Kapalı Havzası’nda yaşanan su sorununun etkilerinin azaltılması ve tarım sektörünün değişen iklim koşullarına uyumlu hale getirilmesine katkıda bulunulması amaçlanıyor.

2013 yılında başlayan ve 2014 yılı sonu itibarıyla Konya’nın Cihanbeyli, Güneysınır, Ilgın, Karapınar ve Sarayönü ilçelerinde yürütülmekte olan projenin iki temel faaliyet alanı bulunuyor: korumalı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve ekosistem hizmetlerinin haritalanması.

Korumalı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması kapsamında, "Doğrudan Ekim" yönteminin tanıtılması amacıyla alınan 8 adet doğrudan ekim makinası Cihanbeyli, Güneysınır, Ilgın ve Karapınar çiftçilerine hediye edildi. Erozyonla mücadele için oldukça etkili bir yöntem olan "Rüzgar Perdesi" uygulamasının benimsenmesi amacıyla ise; ilk etapta tamamı yerli türlerden oluşan 100.000 ağaç Karapınar ve Sarayönü'nde belirlenen tarım alanlarının çevresine dikildi.

Ekosistem hizmetlerinin haritalanması ise arazi çalışmaları, çalıştaylar ve modelleme yöntemleri kullanılarak devam ediyor.

 

 

ÇALIŞMALAR

YAYINLAR

BİZ KİMİZ

İLETİŞİM

Çiğdem Mahallesi 1594. Sokak No: 3 06530 Çankaya/Ankara
HARİTAYI AÇ

dkm@dkm.org.tr

0 312 287 81 44

0 312 286 68 20