HAKKIMIZDA

Doğa Koruma Merkezi - kısa adıyla DKM – 2004 yılından beri doğa koruma alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur.
 
Doğa Koruma Merkezi'nin amacı; bilimsel yaklaşımları temel alarak, biyolojik çeşitliliğin etkin şekilde korunmasını ve doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde yönetilmesini sağlamaktır.
 
Çalışmalarında 'koruma biyolojisi' disiplinini temel alan DKM, bu anlayışın yaygınlaşması için de çaba gösterir. Dolayısıyla, koruma çalışmalarının başarısı ve sürekliliği için kapasitenin artırılması DKM'nin öncelikleri arasındadır.
 
Doğanın ve çeşitliliğinin korunmasının ancak insanlar ve kurumların işbirliği ve ortak çabası ile gerçekleştirilebileceği fikriyle yola çıkan DKM, 2004 yılından beri ulusal ve uluslararası "ortaklar"ının desteği ile Türkiye'nin dört bir yanında çalışmalarına devam etmektedir.
 
 
 

HABERLER

ÇANKAYA’NIN KADINLARI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEDE ÖNCÜ OLMA YOLUNDA

Avrupa Birliği Şehir Eşleştirme Hibe Programı desteğiyle Çankaya Belediyesi tarafından Doğa Koruma Merkezi’nin ortaklığı ve teknik desteği ile ve Frankfurt Belediyesi ve Kadın Muhtarlar Derneği işbirliğinde yürütülmekte olan “Kadınların Güçlendirilmesi Yoluyla Dirençli Bir Kent Oluşturmak” Projesi kapsamında iklim değişikliği eğitimleri tamamlandı.

 

Hedefi, iklim değişikliğine uyum ve kentsel kamu alanlarında iklim değişikliğiyle mücadele etmek olan projenin amaçlarından biri de kadınlara verilecek iklim değişikliği eğitimleri yoluyla kadınları iklim değişikliğiyle mücadelede öncü yapmak ve kadınları iklim değişikliği yerel politikalarıyla ilgili karar mekanizmalarına dahil etmektir. Projenin bu amacı kapsamında DKM tarafından 2019 Temmuz ve Ağustos ayları boyunca 200’den fazla kadına iklim değişikliği eğitimleri verildi. Eğitimlerde, doğal iklim değişikliği, insan kaynaklı iklim değişikliği, iklim değişikliğinin oluşumu ve etkileri, iklim değişikliğiyle mücadelede bireysel çabaların önemi gibi konular aktarıldı.

 

Çankaya Belediyesi’nin farklı müdürlüklerinden çalışanlara verilen eğitimlerin yanı sıra Çankaya Belediyesi’ne ait kreşlerin öğretmenlerine ve Belediyenin Çankaya Evleri sorumluları ve eğitmenlerine de eğitimler verildi. Her birinin dinleyici kitleye göre uyarlandığı eğitimler arasında öğretmenlere yönelik çalışmada kreş öğrencilerinin eğitimi için kullanılabilecek materyaller ve oynatılacak oyunlar tanıtıldı, aktivite kağıtları dağıtıldı. Çankaya Evi sorumluları ve eğitmenlerine verilen eğitimler ise hem Çankaya Evleri’nde enerji tasarrufu sağlamaya hem de Çankaya Evleri’nde eğitim gören halkın özellikle hanelerde enerji tasarrufu sağlama ve karbon ayak izlerini azaltma konularında farkındalık yaratmaya yönelik oldu. Verilen iklim değişikliği ve enerji tasarrufu eğitimlerinin yanı sıra Çankaya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü çalışanlarına ayrıca ekosistem hizmetleri üzerine de eğitim verildi.

 

Eğitimlerden büyük fayda sağladıklarını belirten katılımcılar, iklim değişikliğinin önemini ve günlük hayatımıza ne derece etki ettiği, iklim değişikliğinin diğer sektörlerle yakın ilişkisi ve iklim değişikliğiyle mücadelede bireysel çabalarla ilgili daha önce hiç bilmedikleri yeni bilgiler edindiklerini söylediler.

 

Doğa Koruma Merkezi tarafından verilen bu eğitimler yoluyla Çankaya Belediyesi çalışanlarının da konuyla ilgili kapasitelerinin güçlendirilmesi ve kentlerde iklim değişikliğiyle mücadelede giderek artan sorumluluklar almaya başlayan Belediyelerin arasında yer alması hedeflenmektedir. Bu kapsamda Çankaya Belediyesi, vatandaşları iklim değişikliğiyle mücadele çabalarına dahil etme ve hazırlanan iklim değişikliği eylem planlarının ve projelerin uygulanmasında öncü bir rol üstlenecektir.

 

Proje gelişmelerini takip etmek için CankayaAB twitter adresini takip edebilirsiniz.

ÇALIŞMALAR

YAYINLAR

BİZ KİMİZ

İLETİŞİM

Çiğdem Mahallesi 1594. Sokak No: 3 06530 Çankaya/Ankara
HARİTAYI AÇ

dkm@dkm.org.tr

0 312 287 81 44

0 312 286 68 20