HAKKIMIZDA

Doğa Koruma Merkezi - kısa adıyla DKM – 2004 yılından beri doğa koruma alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur.
 
Doğa Koruma Merkezi'nin amacı; bilimsel yaklaşımları temel alarak, biyolojik çeşitliliğin etkin şekilde korunmasını ve doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde yönetilmesini sağlamaktır.
 
Çalışmalarında 'koruma biyolojisi' disiplinini temel alan DKM, bu anlayışın yaygınlaşması için de çaba gösterir. Dolayısıyla, koruma çalışmalarının başarısı ve sürekliliği için kapasitenin artırılması DKM'nin öncelikleri arasındadır.
 
Doğanın ve çeşitliliğinin korunmasının ancak insanlar ve kurumların işbirliği ve ortak çabası ile gerçekleştirilebileceği fikriyle yola çıkan DKM, 2004 yılından beri ulusal ve uluslararası "ortaklar"ının desteği ile Türkiye'nin dört bir yanında çalışmalarına devam etmektedir.
 
 
 

HABERLER

"Kapanmanın gölgesinde kuraklık Güney ve Güneydoğu illerimizi vuruyor."

KAPANMANIN GÖLGESİNDE KURAKLIK GÜNEY VE GÜNEYDOĞU İLLERİMİZİ VURUYOR

Covid-19 pandemisinin ekonomik ve sosyal etkileri devam ederken, tam kapanma yaşadığımız şu günlerde ülkemizin güney ve güneydoğusundan kuraklık haberleri geliyor.  Karşı karşıya olduğumuz bir diğer önemli kriz olan iklim değişikliği kuraklık, düzensiz yağış, mevsimlerde kayma, verimin düşmesi gibi tehditlerle tarımsal üretimi ve çiftçileri etkiliyor.  Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı 3 aylık analizler yılın ilk üç ayının özellikle Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Elazığ, Antalya, Muğla illerinde kurak geçtiğini göstermişti.

Sahadan bildirilen gözlemler, durumun Nisan-Mayıs aylarında da değişmediğini gösteriyor.

Siverek Ziraat Odası Meclis Başkanı Adnan Polatoğlu konuyla ilgili olarak; “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çok ciddi bir kuraklık var, üreticilerimiz çok sıkıntılı bir sezon geçiriyor. Şu anda yağmur yağarsa kuru arazilerimizin 700-800 bin dekarını kurtarabiliriz ama yağmaması durumunda 3,6 milyon dekarlık arazimizin tamamı kuraklıkla karşı karşıya. Kuraklık tabii bir afet ve bu afet çiftçiyi 3 yıl geri götürüyor” dedi.

Antalya Gıda Topluluğu üyesi Gülsüm Emek gözlemlerini şöyle açıkladı: “Özellikle birkaç yıldır gözlemliyorum, mevsimler en az 1- 1,5 ay kaydı. Martı nisan gibi yaşıyoruz, nisanı mayıs gibi. Yani daha az ya da daha düzensiz yağış ve kuraklık.”

Antalya Serik’te çiftçi olan Ertuğrul Şimşek ise “Antalya Serik ilçesinde de bir aydır yağmur yok. Susuz bölgelerde başaklar olgunluğa ulaşamadan kurumaya başladı. Ayrıca toz bulutlarındaki mineral beslemesi Nisan yağmurlarına bağlı idi, o da olmayınca verim düşük olacak” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili konuşan Doğa Koruma Merkezi (DKM) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Zeydanlı; “Gıda arzı güvenliğini ve çiftçilerin geçim kaynaklarını sıkıntıya sokacak olan kuraklık olaylarının iklim değişikliğinin etkisiyle her geçen yıl artması bekleniyor. Kuraklık ile mücadele için toprağın yapısını korumak oldukça önemli. Topraktaki nemi azaltan işleme yöntemlerinden uzaklaşmalı, işlemeyi azaltan, organik madde miktarını artıran doğrudan ekim gibi yöntemlere geçmeliyiz. Bununla birlikte toprağın üstünü örtü bitkileriyle kapalı tutmalı ve ürün rotasyonu ile yapısını korumalıyız. Organik atıklarımızı gübreye dönüştürerek toprağa uygulamak da sadece topraktan aldıklarımızı geri vermek açısından değil, aynı zamanda organik atıklardan kurtulmak için de en faydalı yöntemlerden biri olacaktır” dedi.

 

ÇALIŞMALAR

YAYINLAR

BİZ KİMİZ

İLETİŞİM

Çiğdem Mahallesi 1594. Sokak No: 3 06530 Çankaya/Ankara
HARİTAYI AÇ

dkm@dkm.org.tr

0 312 287 81 44

0 312 286 68 20