HAKKIMIZDA

Doğa Koruma Merkezi - kısa adıyla DKM – 2004 yılından beri doğa koruma alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur.
 
Doğa Koruma Merkezi'nin amacı; bilimsel yaklaşımları temel alarak, biyolojik çeşitliliğin etkin şekilde korunmasını ve doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde yönetilmesini sağlamaktır.
 
Çalışmalarında 'koruma biyolojisi' disiplinini temel alan DKM, bu anlayışın yaygınlaşması için de çaba gösterir. Dolayısıyla, koruma çalışmalarının başarısı ve sürekliliği için kapasitenin artırılması DKM'nin öncelikleri arasındadır.
 
Doğanın ve çeşitliliğinin korunmasının ancak insanlar ve kurumların işbirliği ve ortak çabası ile gerçekleştirilebileceği fikriyle yola çıkan DKM, 2004 yılından beri ulusal ve uluslararası "ortaklar"ının desteği ile Türkiye'nin dört bir yanında çalışmalarına devam etmektedir.
 
 
 

HABERLER

TürSay 2021 Raporu yayınlandı

Üçüncü Tür Say! 6 Haziran’da ODTÜ Yerleşkesinde gerçekleşti.

Dünyaca bilinen adıyla BioBilitz, kısa bir süre içinde belirli bir alanda mümkün olduğu kadar çok türü bulmaya ve tanımlamaya odaklanan bir etkinlik.

Etkinlik süresince  34 doğa sever tarafından 836 gözlem yapıldı. 335 taksaya ait 252 tür kaydedildi. En çok kayıt altına alınan türler nazuğum (Euphydryas aurinia), kan güvesi (Zygaena purpuralis), kuşburnu (Rosa canina), körigen (Securigera varia) ve eşekdikeni (Carduus nutans) oldu.

Doğa Koruma Merkezi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Zeydanlı, “Bu sayede alanın biyolojik çeşitliliğini ortaya koyabiliriz. Bu bilgiler biriktikçe koruma çalışmaları için çok önemli bir altlık sağlayacak. Şimdiye kadar 800’den fazla tür tespit ettik. Geçen yıl ekiplerimiz, hiç görmediğimiz bir orkide türü gördüler. Bir veya iki uzmanla yıllarca sürede toplayamayacağınız bilgileri de çok kısa sürede toplayabiliyorsunuz” dedi. Zeydanlı, elde edilen verileri ODTÜ’deki bilim insanlarının inceleyerek sonuç aldığına dikkat çekti.

Katılımcılarsa etkinlik sonrası görüşlerini şöyle ifade ettiler: “Doğayla iç içe olmak, türlerin ayırdına varmak, normalde korkulup irkilen canlılara karşı daha olumlu hissetmeyi öğrenmek etkinliğin olumlu yanları idi. Samimiyet, düzenleyicilerin etkinliğe olan samimi ilgisi ve seçim şansı hoşuma gitti. Yeni yaşam türleri tanıdım. ODTÜ doğasını keşfettim. Kızımla doğada olmanın keyfini çıkardım.”

Raporu incelemek için tıklayın! 

ÇALIŞMALAR

YAYINLAR

BİZ KİMİZ

İLETİŞİM

Çiğdem Mahallesi 1594. Sokak No: 3 06530 Çankaya/Ankara
HARİTAYI AÇ

dkm@dkm.org.tr

0 312 287 81 44

0 312 286 68 20