HAKKIMIZDA

Doğa Koruma Merkezi - kısa adıyla DKM – 2004 yılından beri doğa koruma alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur.
 
Doğa Koruma Merkezi'nin amacı; bilimsel yaklaşımları temel alarak, biyolojik çeşitliliğin etkin şekilde korunmasını ve doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde yönetilmesini sağlamaktır.
 
Çalışmalarında 'koruma biyolojisi' disiplinini temel alan DKM, bu anlayışın yaygınlaşması için de çaba gösterir. Dolayısıyla, koruma çalışmalarının başarısı ve sürekliliği için kapasitenin artırılması DKM'nin öncelikleri arasındadır.
 
Doğanın ve çeşitliliğinin korunmasının ancak insanlar ve kurumların işbirliği ve ortak çabası ile gerçekleştirilebileceği fikriyle yola çıkan DKM, 2004 yılından beri ulusal ve uluslararası "ortaklar"ının desteği ile Türkiye'nin dört bir yanında çalışmalarına devam etmektedir.
 
 
 

HABERLER

22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü'nü TürSay ile kutladık.

22 Mayıs 2022 Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü’nde TürSay, Orta Doğu Teknik Üniversitesi arazisi ile birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi Karaköy Mesire Alanı'nda ve Gaziantep Cevizli Mahallesi’nde de eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

 

  • ODTÜ Yerleşkesi, Ankara:

Geleneksel hale gelen TürSay ODTÜ’nün bu sene dördüncüsü gerçekleşti. Doğa Koruma Merkezi Vakfı’nın düzenlediği etkinliğe Ekosistem Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKOSAM) ve EKOSAM Öğrenci Topluluğu destek verdi. Doğa severlerin gözlemlerini buradan takip edebilirsiniz.

  • Karaköy Mesire Alanı, Ankara:

Doğa Koruma Merkezi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile ortaklaşa düzenlenen TürSay'da, kentlerin rekreasyon alanlarındaki biyolojik çeşitliliğini ortaya koymak üzere bir araya gelindi. Çeşitli yaş grubundan katılımcıların yanı sıra etkinliğe Pedallayan Kadınlar da destek verdi. Doğa severlerin gözlemlerini buradan takip edebilirsiniz.

  • Cevizli Köyü, Gaziantep:

Doğa Koruma Merkezi, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) işbirliği ile hayata geçirilen “Gaziantep’te Yerel Yabani Türlerin Sürdürülebilir Olarak Çoğaltılması ve Hasadı ile Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Ev Sahibi Toplulukların Kendine Yeterli Hale Getirilmesi (NatPlus)” projesi kapsamında ilk kez bir tarım alanında TürSay düzenlendi. Etkinliğe Gaziantep Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğrenci ve akademisyenleri ile Suriyeli ve Türk proje faydalanıcılar katıldı. Doğa severlerin gözlemlerini buradan takip edebilirsiniz.

 

TürSay Nedir?

TürSay vatandaşların biyolojik çeşitliliğe ilgisini artırmayı hedefleyen ve 8 saat süren birmaratondur. TürSay (diğer adıyla Bioblitz), toplumun doğaya ilgisini artırmak amacıyla birçok ülkede vatandaş bilimi etkinliği olarak uygulanıyor. İsteyen herkesin katılabileceği bu etkinlikte katılımcılar doğada gözlemleyebildikleri canlıları uzmanlar yardımıyla tanımlıyor. TürSay etkinliğinde katılımcılar doğa gözlemi yaparken bitki, kuş, kelebek gibi türlerin fotoğrafını çekiyor; önce uzmanlarla, sonra da kamuoyu ile paylaşıyor. Böylece vatandaş bilimi kapsamında birçok tür tespit edilirken, doğada keyifli vakit geçiriliyor.

 

TürSay’da Ne Yapılır?

Doğa severler, 10 kişilik gruplara ayrılır. Her gruba bir doğa rehberi eşlik eder ve bir harita verilir. Haritada belirtilen araziye giden gruplar, gördükleri canlı türlerinin iNaturalist uygulamasıyla fotoğrafını çeker ve belirlenen projeye kaydeder. Uzmanlar da bu türlerin tanımlanmasına yardım eder. Bu şekilde katılımcılar bilim insanlarının arazide nasıl çalıştıklarını, ne tür araç ve yöntemler kullandıklarını gözlemleme olanağı bulur. Etkinlik süresince doğa severlerden, iNaturalist uygulamasını kullanarak, arazide gözlemledikleri canlı türlerini fotoğraflaması, gözlemlediği türün konumunu işaretlemesi ve sosyal medya hesaplarından  paylaşması beklenir.

ÇALIŞMALAR

YAYINLAR

BİZ KİMİZ

İLETİŞİM

Çiğdem Mahallesi 1594. Sokak No: 3 06530 Çankaya/Ankara
HARİTAYI AÇ

dkm@dkm.org.tr

0 312 287 81 44

0 312 286 68 20