HAKKIMIZDA

Doğa Koruma Merkezi - kısa adıyla DKM – 2004 yılından beri doğa koruma alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur.
 
Doğa Koruma Merkezi'nin amacı; bilimsel yaklaşımları temel alarak, biyolojik çeşitliliğin etkin şekilde korunmasını ve doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde yönetilmesini sağlamaktır.
 
Çalışmalarında 'koruma biyolojisi' disiplinini temel alan DKM, bu anlayışın yaygınlaşması için de çaba gösterir. Dolayısıyla, koruma çalışmalarının başarısı ve sürekliliği için kapasitenin artırılması DKM'nin öncelikleri arasındadır.
 
Doğanın ve çeşitliliğinin korunmasının ancak insanlar ve kurumların işbirliği ve ortak çabası ile gerçekleştirilebileceği fikriyle yola çıkan DKM, 2004 yılından beri ulusal ve uluslararası "ortaklar"ının desteği ile Türkiye'nin dört bir yanında çalışmalarına devam etmektedir.
 
 
 

HABERLER

Tür Say 2022 ODTÜ Raporu yayınlandı.

22 Mayıs 2022, Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü gerçekleştirilen dördüncü TürSay'da 57 gözlemci tarafından 1.484 gözlem yapıldı. Bunların 984'ü yüksek kalitede gözlem düzeyinde kayıt altına alındı ve 350 tür tespit edildi. En çok kayıt altına alınan 5 tür kırmızı boynuzlu gelincik (Glaucium corniculatum), Tatarlahanası (Crambe tataria), kara şalba (Salvia absconditiflora), eşekdikeni (Carduus nutans) ve cüzegözü (Cerinthe minor) oldu. Gözlemlenen türler hem bozkırın belirgin türlerini, hem de bu mevsimde bozkırda hangi türlerin gözlemlenebileceğini göstermektedir. 350 türün 233'ü bitkiler alemine aittir ve bu türlerin bozkır ekosisteminin en yaygın aileleri olan baklagiller, ballıbabagiller, papatyagiller ve buğdaygillere ait oldukları görülmektedir. 2022 yılında yağış artışına bağlı olarak bitkilerin vejetatif gelişmelerini tamamlayamamaları bozkırın zengin biyolojik çeşitliliğinin bir bölümünün gözlemlenmesine neden olmuştur. 2022'nin en önemli bulgularından biri de Türkiye’deki 65 Öncelikli Kelebek Alanı’ndan birisi olan yerleşkede en çok gözlemlenen 25 tür arasında kelebek türünün yer almamasıdır. Bunun nedenlerinden biri de yağış artışına bağlı olarak kelebeklerin ergin devrede olmamasıdır. Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz: TürSay 2022 ODTÜ Raporu

ÇALIŞMALAR

YAYINLAR

BİZ KİMİZ

İLETİŞİM

Çiğdem Mahallesi 1594. Sokak No: 3 06530 Çankaya/Ankara
HARİTAYI AÇ

dkm@dkm.org.tr

0 312 287 81 44

0 312 286 68 20