Akdeniz'in Öncelikli Orman Alanları
Proje Adı: Akdeniz'in Öncelikli Orman Alanları
Tarih: Ekim 2004 - Şubat 2005
Yer: Akdeniz Bölgesi
DKM'nin Rolü: Teknik Danışmanlık
Proje Ortakları: Orman ve Su İşleri Bakanlığı, WWF Türkiye
Proje Destekçileri: İngiltere Büyükelçiliği Refah Fonu
İletişim: Dr. Ayşe Turak, Dr. Uğur Zeydanlı
Proje Özeti:
Akdenizin Öncelikli Orman Alanları Projesi, Türkiye’de boşluk analizi ve Sistematik Koruma Planlaması (SKP) metodolojisinin geliştirilmesinde oldukça önemli yer tutmaktadır. Bugün; Çevre ve Orman Bakanlığı Biyolojik Çeşitlilik İzleme Birimi (BİB) tarafından yürütülen “Ulusal Boşluk Analizi Programı”nın bir çok prensibi bu çalışma sırasında edinilen deneyimlerden faydalanılarak belirlenmiştir.Proje Akdeniz bölgesindeki koruma alanlarının temsiliyetinin değerlendirilerek mevcut koruma boşluklarının tespit edilmesini ve bunların doldurulması için yeni alanların önerilmesini hedeflemektedir.
Uydu görüntüleri ile yapılan bitki örtüsü haritalaması ve üretilen ekolojik yaşambirliği haritası çalışmanın ana veri kümesini oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra kuşlar, kelebekler, endemik bitkiler, büyük memelilerle ilgili 10x10 km’lik kareler halinde dağılım bilgileri de derlenmiştir. Çalışma 9,7 km2’lik bir alanı kapsamaktadır. Bütün bu veriler tamamlayıcılık analizi ile değerlendirilerek Akdeniz bölgesinin biyolojik çeşitliliğinin korunması için gerekli alanlar tespit edilmiştir. Ayrıca bu alanların korunması için gerekli temel öneriler de hazırlanmıştır.
Proje sonunda çalışma “Akdeniz Bölgesi (Türkiye) için Boşluk Analizi ve Öncelikli Koruma Alanlarının Seçimi” adıyla bir rapor olarak yayınlanmıştır. Projenin final raporu; çalışma alanı hakkında önbilgi, yöntem, analiz ve sonuçlar ile tespit edilen alanların korunması için gerekli önerileri içermektedir.