DKM

Geleceğin Tarımı

DKM

Geleceğin Tarımı


Proje Adı:
 Geleceğin Tarımı

Tarih: Aralık 2013- Aralık 2016

Yer: Konya Kapalı Havzası

DKM'nin Rolü: Proje Yürütücüsü

Proje Ortakları: Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü

Yayınlar: Şavşat Orman İşletme Müdürlüğü Biyolojik Çeşitlilik Entegrasyonu Raporu

İletişim: Dr. Melike Kuş, Hatice Dinç Sarısoy

Proje Özeti:

Konya Kapalı Havzası, Türkiye’de tarım konusunda önemli bir paya sahip olmakla beraber yakın gelecekte yoğun su stresi ve çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya bir alandır. Hayata Artı Çevre Programı kapsamındaki proje aktiviteleri, Türkiye'de çölleşme ve rüzgar erozyonuyla mücadelenin sembolü sayılabilecek Konya'nın Karapınar ilçesinden başlatılmıştır. Programın ilerleyen yıllarında farklı ilçelere de yaygınlaştırılacak bu çalışma ile tarımsal uygulamalarda ekosistem yaklaşımının yaygınlaştırılması ve iklim değişikliğine uyumun artırılmasını hedeflenmektedir.

Programın temel olarak benimsediği Ekosistem Yaklaşımı (Ecosystem Approach), hem Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi hem de Binyıl Ekosistem Değerlendirmesi (Millenium Ecosystem Assessment) sürecinde tarımsal ekosistemler için iklim değişikliği ile baş etmenin en iyi yolu olarak sunulmuştur.

Bu çerçevede programın iki ana hedefi vardır: Yapılacak alan uygulamaları ile toprağın su tutma kapasitesini arttırıp, toprağın ve suyun verimli kullanılmasını sağlamak ve tarımda ekosistem hizmetleri yaklaşımının kullanımını yaygınlaştırmak.

Bu amaçla Karapınar’da doğrudan anıza ekim ve rüzgar perdesi uygulamaları yapılırken, ekosistem hizmetlerinin haritalandırılması ve iklim değişikliğine uyumlu tarım takviminin hazırlanması gibi çalışmalar yürütülecektir.

Bu süreçte gerçekleştirilecek tarım uygulamaları Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) teşvik ettiği koruma tarımının temel prensiplerine paralel olarak gerçekleştirilecektir.

Böylelikle, toprak ve su korunurken, doğal ekosistemlerin de iyileşmesi sağlanacak (koruma), tarımsal üretimde maliyetler azalacak (fayda paylaşımı) ve tarım alanlarının uzun yıllar kullanımı (kullanımın sürdürülebilirliği) söz konusu olacak; yani Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin üç temel hedefi sağlanmış olacaktır.

Amaç:

  • Tarımsal uygulamalarla toprağın su tutma kapasitesinin arttırılması, toprağın ve suyun verimli kullanımının sağlanması.
  • Tarımda ekosistem hizmetlerinin kullanılması için kapasitesinin arttırılması.

 

Kazanımlar:

  • Doğrudan ekim yapılmış araziler
  • Rüzgar perdeleri
  • Ürün rotasyonu strateji raporu
  • Ekosistem hizmetleri haritası
  • Ekosistem hizmetleri hassasiyet haritası
  • Biyolojik çeşitlilik izleme raporu
  • İklim değişimine uyumlu ürün takvimi
Geleceğin Tarımı