DKM

"Datça Hurmaları Korunuyor" projesi kapanış toplantısı ile tamamlandı.

DKM

"Datça Hurmaları Korunuyor" projesi kapanış toplantısı ile tamamlandı.

TÜM HABERLER
Datça Hurması (Phoenix theophrasti) dünyada sadece ülkemizde ve Girit Adası’nda bulunan nadir bir ağaç türüdür. En fazla dağılımını Datça yarımadasında gösteren Türkiye’deki tek doğal hurma (palmiye) türümüz olan bu türe Kumluca, Bodrum ve Kalkan’da da rastlanmaktadır.

Geçtiğimiz yıllarda egzotik bir böcek türü olan kırmızı palmiye böceğinin (Rhynchophorus ferrugineus) yurtdışından ithal edilen palmiyelerle birlikte Türkiye’ye gelmesiyle Datça’daki yerleşim merkezlerinde yer alan hurma ve palmiye ağaçlarında ölümler gözlenmiş, durumun kritikliğini belirleyebilmek için GEF Küçük Destek Programının sağladığı destekle, Doğa Koruma Merkezi bu yıl Datça ve çevresinde izleme çalışmasına başlamıştır.

İzleme çalışmaları kapsamında öncelikle Datça, Kumluca (Karaöz) ve Bodrum (Göltürkbükü)'daki hurma kümeleri dağılımları belirlenmiştir. Her bir kümede ölçümler yapılarak sağlık durumları incelenmiştir. Böylelikle ileriki yıllarda yapılacak izleme çalışmalarına altlık oluşturacak bir veritabanı oluşturulmuştur.

Proje kapanış toplantısı 21 Ocak 2016 tarihinde Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şubesi ve Datça Orman İşletme Şefliği’nden katılımlarla Datça’da yapılmıştır. Toplantıda yapılan proje faaliyetleri anlatılırken, proje sonrasında neler yapılabilir konusunda da değerlendirmeler yapılmıştır. Projeyi tanıtan ve değerlendirmeleri içeren bir kitapçık hazırlığına başlanmıştır.