DKM

Doğanın Faydaları" projesinin Ekosistem Hizmetleri ile ilgili ilk eğitimi Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirildi

DKM

Doğanın Faydaları" projesinin Ekosistem Hizmetleri ile ilgili ilk eğitimi Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirildi

TÜM HABERLER

İklim krizi ve biyolojik çeşitlilik kaybı krizini yaşadığımız dünyada ekosistem hizmetlerinin önemi her gün geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Temiz hava, içilebilir su, gıda, tozlaşma, kağıttan ilaca doğal maddelerin kullanımı, sel, toprak kayması vb. afetlerin önlenmesi gibi hizmetlerin değerini bilmeyen kalmamıştır.  

Ekosistem hizmetlerinin doğal alanların korunması ve sürdürülebilir yönetimi için belirlenmesi ve değerlendirilmesi, gayri safi milli hasıla hesaplarında kullanılması konuları artık her ülkenin gündeminde yer almaktadır. 

Bu konuda Avrupa ve ülkemizde kapasite artırımı için hazırlanan “Doğanın Faydaları" projesinin ekosistem hizmetleri ile ilgili eğitiminin ilk modülü, konunun önde gelen isimlerinden Rudolf de Groot'un sunumlarıyla gerçekleştirildi. 

Aralarında Genel Müdür Yardımcımız Yıldıray Lise’nin de olduğu 12 ülkeden 28 katılımcı, Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi’nde üç günlük eğitimde ekosistem hizmetleri üzerine yoğunlaştılar. Konunun dünya ve AB’deki önemini ve güncel uygulamaları anlatan sunumlardan sonra “Entegre Ekosistem Hizmetleri Değerlendirme Kılavuzu”ndaki yer alan dokuz adım sunumlar ve örnek vaka üzerinde grup çalışmalarıyla detaylı olarak ele alındı. Ülkemizden Orman Genel Müdürlüğü, Ekosistem Hizmetleri Daire Başkanlığı’ndan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Biyolojik Çeşitlilik Dairesi’nde de katılımcılar oldu.

Proje kapsamında bir eğitim seti hazırlanıyor. Bu eğitim setinin ilk uygulamaları DKM tarafından Türkiye’de gerçekleştirilecek. 

AB Erasmus+ Mesleki Eğitim ve Öğretim (VET) kapsamında Belçika'dan @natuurpunt koordinatörlüğünde, DKM ile birlikte on sivil toplum kuruluşunun yer aldığı “Pratikten Teoriye: Doğanın Faydaları" projesinin temel hedefi, ekosistem hizmetleri konusunda modüllerden oluşan bir eğitim seti aracılığıyla doğal alanların yönetiminden sorumlu yerel (bölgesel) yetkililerin ve saha yöneticilerinin kapasitelerini geliştirmektir.