DKM

GELECEĞİN TARIMI PROJESİ DEVAM EDİYOR

DKM

GELECEĞİN TARIMI PROJESİ DEVAM EDİYOR

TÜM HABERLER
Doğa Koruma Merkezi'nin yürütücülüğünde, Coca-Cola Hayata Artı Vakfı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ortaklığında gerçekleştirilmekte olan proje ile Türkiye’nin orantısal olarak en fazla su tüketen sektörü olan tarımda yeni uygulamaların ve koruyucu yaklaşımların benimsenmesini hedefliyor. Böylelikle Konya Kapalı Havzası’nda yaşanan su sorununun etkilerinin azaltılması ve tarım sektörünün değişen iklim koşullarına uyumlu hale getirilmesine katkıda bulunulması amaçlanıyor.

2013 yılında başlayan ve 2014 yılı sonu itibarıyla Konya’nın Cihanbeyli, Güneysınır, Ilgın, Karapınar ve Sarayönü ilçelerinde yürütülmekte olan projenin iki temel faaliyet alanı bulunuyor: korumalı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve ekosistem hizmetlerinin haritalanması.

Korumalı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması kapsamında, "Doğrudan Ekim" yönteminin tanıtılması amacıyla alınan 8 adet doğrudan ekim makinası Cihanbeyli, Güneysınır, Ilgın ve Karapınar çiftçilerine hediye edildi. Erozyonla mücadele için oldukça etkili bir yöntem olan "Rüzgar Perdesi" uygulamasının benimsenmesi amacıyla ise; ilk etapta tamamı yerli türlerden oluşan 100.000 ağaç Karapınar ve Sarayönü'nde belirlenen tarım alanlarının çevresine dikildi.

Ekosistem hizmetlerinin haritalanması ise arazi çalışmaları, çalıştaylar ve modelleme yöntemleri kullanılarak devam ediyor.