DKM

Küresel Biyolojik Çeşitlilik Çerçevesi doğa koruma için iş dünyasını göreve çağırıyor!

DKM

Küresel Biyolojik Çeşitlilik Çerçevesi doğa koruma için iş dünyasını göreve çağırıyor!

TÜM HABERLER
Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansı’nda ülkemizin de imzaladığı Kunming-Montreal Küresel Biyolojik Çeşitlilik Çerçevesi, tüm dünyada doğanın korunması, sürdürülebilir yönetimi ve onarımı konusunda 4 amaç ve 23 hedef ile devletleri, sivil toplum kuruluşlarını, üniversiteleri ve iş dünyasını göreve çağırıyor.

2030 yılına kadar ulaşılacak önemli hedefler arasında şunlar dikkat çekiyor:

Hedef 2: Bozulmuş karasal ekosistemler ve iç su ekosistemleri ile kıyı ekosistemleri ve denizel ekosistemlerin en az %30’unun 2030 yılına kadar etkili bir şekilde onarımını sağlamak.

Hedef 3: Dünyanın en az %30’unun (karasal alanlar ve iç sular ile kıyı alanlarının ve denizel alanların) korunmasını sağlamak.

Hedef 10: Tarım, su ürünleri yetiştiriciliği, balıkçılık ve ormancılık yapılan alanların tamamının sürdürülebilir yönetimini (biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımı, üretkenliğin ve dayanıklılığın artmasını) sağlamak.

Hedef 15: İş dünyasının doğa üzerindeki olumsuz etkilerini kademeli olarak azaltmak, sürdürülebilir üretim modellerini teşvik etmek, şeffaf şekilde açıklamalar yapmak, tüketicilere gerekli bilgileri sağlamak ve raporlar hazırlamak.

Hedef 18: Doğaya zarar veren teşvikleri belirlemek ve bunların yılda en az 500 milyar ABD Doları oranında önemli ölçüde ve kademeli olarak azaltılmasını sağlamak; biyoçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımı için olumlu teşviklerin ölçeğini genişletmek.

İş dünyası ile ilgili eylemlerde doğaya zararlı etkilerin azaltılması ve sürdürülebilir üretim modellerinin teşvik edilmesi dikkat çekiyor.

Doğamızın korunması, sürdürülebilir yönetimi, onarımı ülkemizin bu çerçevedeki hedeflere ulaşması yolunda hepimize görev düşüyor.