DKM

Su Yönetimi ve Ekosistem Hizmetleri Çalıştayı

DKM

Su Yönetimi ve Ekosistem Hizmetleri Çalıştayı

TÜM HABERLER
SU YÖNETİMİ VE EKOSİSTEM HİZMETLERİ ÇALIŞTAYI 10-11 MAYIS 2018’DE ANKARA’DA DÜZENLENDİ

Kamu kurumları, özel sektör, üniversiteler, belediyeler ve sivil toplum örgütleri dahil olmak üzere 60’a yakın kurumdan 100’den fazla kişinin katıldığı “Su Yönetimi ve Ekosistem Hizmetleri” Çalıştayı 10-11 Mayıs 2018 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü himayesinde, Doğa Koruma Merkezi (DKM) koordinasyonunda ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ve Sürdürülebilir Su Geleceği Programı destekleriyle düzenlenen çalıştayda tarım, ormancılık, sanayi, enerji, doğa koruma, içme ve kullanma suyu sektörlerinden pek çok aktör bir araya geldi.

Su yönetiminde, ekosistem hizmetlerinin bir yönetim aracı olarak kullanılmasını konu alan çalıştayda Türkiye’de su yönetimine ilişkin mevcut çalışmalar Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından katılımcılarla paylaşıldı. Ülkemizdeki su kaynaklarının miktar ve kalitesinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının önemine değinen Su Yönetimi Genel Müdürü Dr. Bülent Selek, yaptığı açılış konuşmasında “önceliğimiz, su yönetiminde ekosistemlerin sürdürülebilirliğini sağlamaktır” diyerek Genel Müdürlüğün bu kapsamda yürütmekte olduğu çalışmalara yer verdi.

DKM Genel Müdür Yardımcısı Hatice Dinç Sarısoy ise yaptığı açılış konuşmasında iklim değişikliğinin giderek artan olumsuz etkilerine dikkat çekerek, bu etkilerin özellikle su kaynakları üzerinde bir risk oluşturduğunu ve su yönetiminde farklı yaklaşım ve çözümlerin birarada kullanılması gerektiğini belirtti.

Su yönetiminde küresel eğilimler ve yeni yaklaşımları anlatan Uluslararası Su Yönetimi Enstitüsü Güney Afrika Bölge Ofisi Başkanı Dr. Chris Dickens, küresel su kaynaklarında geçmişten bugüne gerçekleşen değişimleri ve geleceğe yönelik su riski modelleme çalışmalarını paylaştı ve su yönetiminde küresel yaklaşımları anlattı. Dickens konuşmasında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin “Temiz Su ve Sıhhi Koşullar” konularını ele alan 6. hedefinin hedef ve göstergelerine de vurgu yaptı.

Ulusal paydaşların yanı sıra, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN), Uluslararası Su Enstitüsü (IWMI), New York Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Dairesi ve ICATALIST gibi kurumların üst düzey temsilcilerinin katıldığı çalıştayda Güney Afrika, İsviçre, İngiltere, Hollanda, Kenya, Nepal, Kolombiya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerden başarılı ekosistem ve doğa temelli su yönetimi uygulama örnekleri ve projeleri ele alındı. Özellikle New York Belediyesi’nin, herhangi bir arıtım tesisi kullanmaksızın ormanların su filtreleme işlevlerini kullanarak tüm şehre temiz içme suyu sağlama çalışması katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.

Suya bağımlı sektörlerdeki temel su sorunlarının da masaya yatırıldığı grup çalışmalarında, ülkemizde bu sorunlara yönelik uygulamaya geçirilebilecek doğa temelli çözümler, olası aktörler ve işbirlikleri tartışıldı.

Gündem için tıklayınız.

Konuşmacılar için tıklayınız.

Ekosistem Hizmetleri Nedir? 

Türkiye'de Suyun Durumu ve Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar: Çevresel Perspektif raporu için tıklayınız.

Chris Dickens'ın birinci sunumu için tıklayınız.

Taner Kimençe'nin sunumu için tıklayınız.

Uğur Zeydanlı'nın sunumu için tıklayınız.

James Dalton'un sunumu için tıklayınız.

Ira Stern'ün sunumu için tıklayınız.

Chris Dickens'ın ikinci sunumu için tıklayınız.

Deepa Maggo'nun sunumu içintıklayınız

Elena Lopez-Gunn'ın sunumu için tıklayınız.

Su Yönetimi ve Ekosistem Hizmetleri Çalıştay Raporu için tıklayınız.