DKM

Tür Say! Etkinliğine Sen de Katıl!

DKM

Tür Say! Etkinliğine Sen de Katıl!

TÜM HABERLER
26 Mayıs 2019 Pazar günü tüm Ankaralıları ODTÜ’nün doğasını ve canlı türlerini keşfetmeye çağırıyoruz!

Türkiye’nin 2. Tür Say! Etkinliği Düzenleniyor!

Doğa Koruma Merkezi Vakfı ve ODTÜ Ekosistem Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKOSAM) işbirliğiyle 26 Mayıs 2019 Pazar günü ODTÜ Yerleşkesi’nde, Türkiye’nin 2. Tür Say! etkinliğine davetlisiniz.

Tür sayma, diğer adıyla bioblitz*, toplumun doğaya ilgisini artırmak amacıyla başta ABD ve İngiltere olmak üzere birçok ülkede vatandaş bilimi etkinliği olarak uygulanıyor. İsteyen herkesin katılabildiği bu etkinlikte katılımcılar doğada gözlemleyebildikleri canlıları uzmanlar yardımıyla tanımlıyor.

İlki ODTÜ’de 22 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilen Tür Say! etkinliği, Erasmus+ Gençlik ve Kent için Doğa projesi kapsamında, yarışma, eğitim ve bilimin bir araya geldiği bir “canlı çeşitliliğini belirleme” maratonu olarak düzenlendi. Etkinlik sabah 08:00’de başladı ve tam 12 saat sürdü. 100 katılımcı doğa rehberleri eşliğinde 1.324 gözlem kaydetti. Bunların 1054’ünün teşhisi yapılabildi. En çok kayıt altına alınan 5 tür Anadolu melikesi (kelebek), saçlı keten (bitki), uyuzotu (bitki), İspanyol kraliçesi (kelebek) ve tüylü acıyavşan (bitki) oldu.

Bu sene ikincisi gerçekleştirilecek etkinliğe katılmak ve ODTÜ doğasını yakından tanımak isterseniz, tek yapmanız gereken bize başvurmak!

Sınırlı kontenjanla gerçekleştirilecek bu etkinliğe bir an önce kaydolmanızı öneririz. Son başvuru tarihi: 20 Mayıs 2019!

*Bioblitz: Bio yaşam, blitz de akın anlamındadır, insanların kısa sürede, yoğun bir şekilde işbirliği yaparak belirli bir yerdeki tür çeşitliliğini keşfetmektir.