DKM

Türkiye’nin İklim Elçileri Platformu

DKM

Türkiye’nin İklim Elçileri Platformu

TÜM HABERLER
Türkiye'nin İklim Elçisi gençleri, iklim değişikliğiyle mücadelede etkili bir rol oynamak için bir araya geliyor. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı yürütücülüğünde, UNICEF Türkiye ve Doğa Koruma Merkezi (DKM) iş birliğiyle düzenlenen İklim Elçileri Kampı, 3-6 Kasım 2023 tarihleri arasında Bursa'da gerçekleştirildi.

Bu kampa Türkiye'nin dört bir yanından her biri farklı üniversiteden 135 genç İklim Elçisi katıldı. İklim Elçileri, iklim değişikliği konusunda bilgi sahibi olmaları ve çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirmeleri için eğitimler aldılar ve grup çalışmaları yaptılar. 

Eğitimler, DKM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Uğur Zeydanlı'nın "İklim Değişikliğinin Bilimsel Temelleri" eğitimiyle başladı; devamında, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Orhan Solak tarafından "Küresel ve Ulusal İklim Politikaları" eğitimi verildi ve son olarak DKM Eğitim Programı Asistanı Nuray Çaltı'nın yönettiği "Yeşil Girişimcilik Oturumu" ile sona erdi.

İkinci gün, DKM'nin kolaylaştırıcılığını üstlendiği grup çalışmalarında gençler, tehlike altındaki türlerin korunması konusunda farkındalık oluşturan grup isimleri altında bir araya geldi. Gruplar, 30 Kasım-13 Aralık 2023 tarihlerinde Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler 28. Taraflar Konferansı (COP28) için bildiri hazırlıklarına başladı. Bu bildirinin COP28’e Türkiye’nin İklim Elçileri Hareketi’ni temsilen katılacak gençlere de faydalı olması hedeflendi. Ayrıca her bir İklim Elçisi, üniversitelerini temsilen 2024 yılında iklim değişikliğiyle mücadele alanında gerçekleştirmeyi hedefledikleri en az bir eylem taahhüt etti.

Bu etkinlik, gençlerin iklim değişikliği konusundaki farkındalığını artırmak ve iklim eylemine katkı sağlamak amacıyla önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Türkiye'nin İklim Elçileri, iklim değişikliğiyle mücadelede ulusal ve uluslararası düzeyde etkili bir rol oynamak için 2021 yılından bu yana İklim Değişikliği Başkanlığı, UNICEF Türkiye ve DKM yol arkadaşlığında aktif olarak çalışıyorlar.