DKM

Karadeniz Bölgesi Sistematik Koruma Planlaması

DKM

Karadeniz Bölgesi Sistematik Koruma Planlaması


Proje Adı:
 Karadeniz Bölgesi Sistematik Koruma Planlaması

Tarih: Nisan 2010 - Aralık 2011

Yer: Karadeniz Bölgesi

DKM'nin Rolü: Proje Yürütücüsü ve Uygulayıcısı

Proje Ortakları: Orman Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı

Proje Destekçileri: WWF Türkiye

Yayınlar: Karadeniz Sistematik Koruma Planlaması Raporu, Karadeniz SKP Broşür

Proje Özeti:

Türkiye’nin zengin biyolojik çeşitliliğinin önemli bir bölümü Karadeniz Bölgesi’nde görülmektedir. Dünya ölçeğinde öneme sahip bu bölgede biyolojik çeşitliliğin devamlılığı için alanın tümünde sürdürülebilir doğal kaynak kullanımı ilkesinin temel alınması gereklidir. Karadeniz Bölgesi'nde uzun süreli ve sistemli doğa koruma faaliyetleri gerçekleştirmek için gerekli altyapı ve araçları oluşturmayı amaçlayan Karadeniz Bölgesi Sistematik Koruma Planlaması Projesi 2010-2011 yılları arasında hayata geçirilmiştir. Proje, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ve WWF-Türkiye’nin desteği ve ortaklığında hayata geçirilmiştir. Proje kapsamında Karadeniz Bölgesi'ndeki koruma öncelikli alanlar belirlenmiş, bu alanlarla ilgili detaylı bilgileri ve uygulayıcılara yönelik yönetim önerilerini içeren alan kılavuzları oluşturulmuş ve Sistematik Koruma Planlaması yöntem ve uygulamalarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütülmüştür. Bu kapsamda Türkiye’de ilk defa iklim değişikliğinin etkileri SKP sürecine katılmıştır. Yapılan çalışma ile iklim değişikliğine hassasiyet yüzeyi üretilmiş ve hassas alanlar belirlenmiştir.

Amaç:

  • Karadeniz Bölgesi'nin 
doğa koruma önceliklerinin 
belirlenmesi, hem biyolojik çeşitliliğin devamlılığını garantileyecek hem de doğal
 kaynak kullanımına izin verecek bir koruma planı yapılması, en verimli koruma sisteminin en az maliyetle oluşturulması.

Kazanımlar:

  • Karadeniz Bölgesi'nin biyolojik çeşitlilik unsurları, sosyo-ekonomik özellikleri, koruma olanakları, tehdit ve baskıları ve uygulayıcıların öncelikleri ile ilgili bilgiler derlenmiştir. 
  • Biyolojik çeşitlilik unsurlarına yönelik koruma hedefleri, koruma öncelikleri ve koruma gereksinimleri uzmanlarla birlikte belirlenmiştir. 
  • Çok kriterli optimizasyon analizi ile biyolojik çeşitliliğin ve doğal kaynakların kalıcı bir şekilde korunmasını sağlayacak bir koruma yönetimi sistemi oluşturulmuştur.
  • Çalışmalar uygulayıcı kurumlarla işbirliği içerisinde hayata geçirilmiştir.
  • Bölgede tanımlanan koruma öncelikli alanlarla ilgili detaylı bilgileri ve uygulayıcılara yönelik koruma yönetim önerilerini içeren alan kılavuzları oluşturulmuştur.
Projenin ayrıntılarını içeren proje internet sayfasına erişim için şu linke tıklayınız
Karadeniz Bölgesi Sistematik Koruma Planlaması