DKM

Orman ve Biyolojik Çeşitlilik Eğitimi

DKM

Orman ve Biyolojik Çeşitlilik Eğitimi


Proje Adı:
 Orman ve Biyolojik Çeşitlilik Eğitimi

Tarih: Eylül 2006 - Ağustos 2007

Yer: Aşağı Kafkaslar

DKM'nin Rolü: Proje Yürütücüsü

Proke Ortakları: Orman Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı

Proje Destekçileri: Kritik Ekosistemler Ortaklık Fonu (CEPF)

Yayınlar: Orman ve Biyoçeşitlilik

Proje Özeti:

1808 yılından beri Orman Genel Müdürlüğü (OGM); Türkiye ormanlarının sürdürülebilir kullanımı ve korunmasından sorumlu kurumdur. Orman İdaresi ve Planlama Daire Başkanlığı ekosistem tabanlı fonksiyonel planlama ve biyolojik çeşitliliğin orman amenajman planlarına entegrasyonu çalışmaları yapmaktadır.

Ancak bu çalışmaların uygulamaya yansıması için bazı destekleyici faaliyetler gerekmektedir. DKM bu düşünce ve OGM’nin son derece önemli desteği ile biyolojik çeşitlilik ile ilgili bir eğitimi programı hazırlamıştır. Yapılan ihtiyaç analizine göre hazırlanan program ormancılık uygulamalarına biyolojik çeşitliliğin entegre edilmesi için uygulamacıların bu konudaki kapasitesinin arttırılmasını hedeflemektedir.

Eğitim kapsamında ekoloji, biyolojik çeşitlilik, ormanın ekosistem hizmet ve değerleri gibi konuların yansıra ormanın ağaç dışındaki diğer önemli unsurları olan kuşlar, mantarlar, bitkiler, böcekler, küçük memeliler, meyve ağaçları, likenler gibi varlıkların işlevleri de tartışılmıştır. Bazı biyolojik çeşitlilik unsurlarının kolayca izlenebilmesi için de basit izleme yöntemleri geliştirilmiştir.

Pilot eğitim Kasım 2007’de Trabzon’da Gümüşhane ve Trabzon Bölge Müdürlüklerinden 30’u aşkın katılımcıya yönelik olarak başarıyla gerçekleştirilmiş olup, eğitim programının diğer bölgelerde çalışan yaklaşık 1000 kadar ormancıya tekrarlanması için OGM’nin de desteği ile fon arama çalışmaları devam etmektedir.
Orman ve Biyolojik Çeşitlilik Eğitimi