Temiz Akdeniz - Toplum Tabanlı Geri Dönüşüm Projesi
Proje Adı: Temiz Akdeniz - Toplum Tabanlı Geri Dönüşüm Projesi
Tarih: Aralık 2018 - Mart 2020
Yer: Kemer, Antalya
DKM'nin Rolü: Proje Uygulayıcısı
Proje Ortakları: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Kemer Belediyesi
Proje Destekçileri: Coca-Cola Vakfı
İletişim: Hatice Dinç Sarısoy
Proje Özeti:
Ülkemizde, özellikle de turizm sezonunda yerel nüfusu 3-5 kat kadar artan ziyaretçi yoğunluğuna sahip, başta ambalaj atığı olmak üzere oluşan atıkları yönetmede güçlük çeken, geniş alanlara hizmet götürmekle yükümlü ve doğal ve turizm değeri yüksek bölgelerde Belediyelere destek olacak toplum-tabanlı yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır.Kemer ilçesi de bu yaklaşımların ihtiyaç duyulduğu önemli yerlerden biridir. TEMİZ AKDENİZ – Toplum Tabanlı Geri Dönüşüm Projesi, Kemer İlçesi’nin mevcut atık yönetim sistemini toplum tabanlı yöntemlerle iyileştirerek oluşan atığı azaltmayı, geri dönüşüm oranlarını artırmayı ve Belediye eliyle toplanamayan ve denize ulaşan atıkları geri dönüşüm sistemine kazandırmayı amaçlamaktadır. Proje sonunda, Türkiye’nin benzer tüm küçük yerleşimleri ve turizm değeri yüksek doğal alanlarında uygulanabilir bir modelin üretimini gerçekleştirecektir.
Doğaya terkedilen atıklarının en büyük kaynağı olan ziyaretçiler (turistler, günübirlik ziyaretçiler, piknikçiler, dağcılar, vs.) ve yöre halkı projenin ana hedef kitlesi olarak belirlenmiştir.
Proje, yöre halkı, ziyaretçiler, Belediye ve diğer sorumlu paydaşların işbirliğine dayalı veri toplama, analiz, strateji ve uygulama geliştirme aşamalarını içermektedir. Proje süresince yürütülecek faaliyetler;
- toplumdaki bireylerin kaynağında atıkların oluşmasının önlenmesinde, ayrıştırma ve sıfır atık konularında farkındalıklarının artırılması ve
- bu konuda daha aktif rol almaları için gerekli altyapının oluşturulması ve bunun için uygun araçların (akıllı telefon uygulaması, dere kapanları, yaratıcı tasarımlarla atık biriktirme ekipmanları ve şehir mobilyaları vb.) geliştirilmesini kapsamaktadır.
TEMİZ AKDENİZ hedefi ile yola çıkan projede, Kemer’deki herkesin çözümün bir parçası olmasını sağlayacak Kollekt akıllı telefon uygulamamızı indirmek için http://www.kollektapp.orgadresini ziyaret edebilirsiniz.
Proje, 2018 yılı içerisinde, Doğa Koruma Merkezi (DKM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ve Coca-Cola Vakfı desteği ile hayata geçirilmiş olup ilerleyen süreçlerde Türkiye genelinde de yaygınlaştırılması planlanmaktadır.