
Türkiye'de Nehir Havzası Bazlı Planlamaya Yönelik Modelleme Aracı
Proje Ortaklığı
Tarih: Haziran 2015 - Nisan 2016
Yer: Türkiye
Proje Ortakları: Deltares, Witteveen+Bos
Proje Destekçileri: Netherlands Enterprise Agency
İletişim: dkm@dkm.org.tr
Ülkemizde etkin su yönetiminin en önemli araçlarından biri Nehir Havzası Yönetim Planları’dır. Bu planlar su kaynaklarının korunmasını ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla 25 nehir havzamız için Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi’ne uyumlu olarak hazırlanmaktadır. Havzalarımızdaki yerüstü ve yeraltı sularının arzu edilen iyi su durumuna getirilmesi için hazırlanan bu planlar kapsamında alınacak önlemler belirlenirken çeşitli su kalitesi modellerinden faydalanma, çeşitli önlem senaryoları altında oluşacak su kaliteleri, modeller aracılığıyla incelenmekte ve paydaşlarla müzakere edilmektedir.
Proje kapsamında incelenen WFD Explorer Modeli, havzalardaki su kütlelerinin Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi’ne göre iyi kimyasal ve ekolojik durumu ve potansiyelinin belirlenmesi; maliyet etkin koruma önlemlerinin belirlenmesi, fiyatlanması ve önceliklendirilmesi; paydaşlarla etkin iletişim kurulması; kullanılan veri kalitesinin iyileştirilmesi ve standardizasyonu ile Avrupa Komisyonu’na yapılan raporlamalar açısından büyük kolaylık sunmaktadır.
Doğa Koruma Merkezi bünyesindeki yerel CBS tabanlı modelleme, su kalitesi modelleme ve katılımcı entegre havza yönetimi uzmanlıklarının temini yoluyla WFD Explorer modelinin geliştirilmesi ve Türkiye’ye uyarlanmasına destek vermiştir. Modelin geliştirilmesi ve test edilecek yönetim senaryolarının oluşturulmasında kullanılan verilerin temini, düzenlenmesi ve iklim değişikliği ve sosyo-ekonomik koşullar da dikkate alınarak geliştirilmesi; proje kapsamında gerçekleştirilen eğitim ve paydaş toplantılarının düzenlenmesi, etkin yönetimi ve yaygınlaştırılması da verilen katkılar arasındadır.
