DKM

Türkiye'de Nehir Havzası Bazlı Planlamaya Yönelik Modelleme Aracı Projesi

DKM

Türkiye'de Nehir Havzası Bazlı Planlamaya Yönelik Modelleme Aracı Projesi


Proje Adı:
 Türkiye'de Nehir Havzası Bazlı Planlamaya Yönelik Modelleme Aracı Projesi

Tarih: Haziran 2015 - Nisan 2016

Yer: Türkiye çapında

DKM'nin Rolü: Proje Ortağı

Proje Ortakları: Deltares, Witteveen+Bos

Proje Destekçileri: Netherlands Enterprise Agency, Partners for Water Programme

İletişim: Hatice Dinç Sarısoy

Proje Özeti:

Ülkemizde etkin su yönetiminin en önemli araçlarından biri Nehir Havzası Yönetim Planları’dır. Bu planlar su kaynaklarının korunmasını ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla 25 nehir havzamız için Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi’ne uyumlu olarak hazırlanmaktadır. Havzalarımızdaki yerüstü ve yeraltı sularının arzu edilen iyi su durumuna getirilmesi için hazırlanan bu planlar kapsamında alınacak önlemler belirlenirken çeşitli su kalitesi modellerinden faydalanma, çeşitli önlem senaryoları altında oluşacak su kaliteleri, modeller aracılığıyla incelenmekte ve paydaşlarla müzakere edilmektedir.

Bu proje kapsamında Hollanda’da 800’den fazla çalışanı ile faaliyet gösteren Deltares Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş; hidrolojik, ekolojik ve su kalitesi modellerini bünyesinde toplamış etkin bir karar destek aracı olan WFD Explorer modeli, ilgili kurumların ve paydaşların katılımı ile Büyük Menderes Havzası’nda denenmiş ve Türkiye’de diğer havzalarda da kullanımı için yapılan uyarlamalar ile Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün ve Havza Yönetim Heyetlerinin kullanımına sunulmuştur.

Proje kapsamında incelenen WFD Explorer Modeli, havzalardaki su kütlelerinin Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi’ne göre iyi kimyasal ve ekolojik durumu ve potansiyelinin belirlenmesi; maliyet etkin koruma önlemlerinin belirlenmesi, fiyatlanması ve önceliklendirilmesi; paydaşlarla etkin iletişim kurulması; kullanılan veri kalitesinin iyileştirilmesi ve standardizasyonu ile Avrupa Komisyonu’na yapılan raporlamalar açısından büyük kolaylık sunmaktadır.

Doğa Koruma Merkezi bünyesindeki yerel CBS tabanlı modelleme, su kalitesi modelleme ve katılımcı entegre havza yönetimi uzmanlıklarının temini yoluyla WFD Explorer modelinin geliştirilmesi ve Türkiye’ye uyarlanmasına destek vermiştir. Modelin geliştirilmesi ve test edilecek yönetim senaryolarının oluşturulmasında kullanılan verilerin temini, düzenlenmesi ve iklim değişikliği ve sosyo-ekonomik koşullar da dikkate alınarak geliştirilmesi; proje kapsamında gerçekleştirilen eğitim ve paydaş toplantılarının düzenlenmesi, etkin yönetimi ve yaygınlaştırılması da verilen katkılar arasındadır.
Türkiye'de Nehir Havzası Bazlı Planlamaya Yönelik Modelleme Aracı Projesi