DKM

Sistematik Koruma Planlaması

DKM

Sistematik Koruma Planlaması

Sistematik Koruma Planlaması doğa korumada bir ülkenin ya da bölgenin önceliklerini belirlemek için kullanılan bir yöntemdir. En verimli koruma sistemini oluşturmak üzere tasarlanan bu yöntem, koruma öncelikli alanların yerlerini ve gerekli koruma uygulamalarını ortaya koyar ve sonuçları izlemek üzere bir program oluşturur.

DKM, SKP yönteminin Türkiye’ye uyarlanması ve uygulanması için altyapı geliştirilmesi konusunda 2004 yılından beri çalışmalar yürütmektedir.

Doğa korumada bir ülkenin ya da bölgenin öncelikleri nasıl belirlenir? Hem biyolojik çeşitliliğin devamlılığını garantileyecek hem de doğal kaynak kullanımına izin verecek bir koruma planı yapılabilir mi? En verimli koruma sistemi nasıl oluşturulur? DKM, tüm bu soruların yanıtlarını kapsayan ve dünyada yaygın olarak bu amaçlar için kullanılan Sistematik Koruma Planlaması yaklaşımı ile bu soruların yanıtını buluyor.

Sistematik Koruma Planlaması çalışmalarında bölgenin:

  • Biyolojik çeşitliliği, sosyo-ekonomik özellikleri, koruma olanakları, tehdit ve baskıları, uygulayıcıların öncelikleri araştırılır;
  • Koruma hedefleri, koruma öncelikleri, koruma gereksinimleri belirlenir ve;
  • Biyolojik çeşitliliğin ve doğal kaynakların kalıcı bir şekilde korunmasını sağlayacak bir Koruma Yönetimi Sistemi oluşturulur.

Bu sistem, bölgedeki koruma öncelikli alanların yerlerini ve bu alanlarda gerekli olan koruma uygulamalarını ortaya koyar. Bu uygulamaların sonuçlarının izlenmesi için bir program oluşturur ve bu izleme programı, koruma planının yeniden yapılandırılması sürecini içerir.

DKM, Sistematik Koruma Planlaması Programı’yla şunları yapmayı hedefler:

  • SKP yaklaşımıyla yapılan koruma planlarının Türkiye’nin tüm bölgeleri için, ilgili resmi kurumların ortaklığıyla tamamlanması;
  • Tamamlanan bu koruma planlarındaki uygulamaların hayata geçirilmesi için uygulayıcı kurumlarla iş birliği yapılması;
  • SKP yöntemlerinin geliştirilmesi ve ülke koşullarına uyarlanması için, uluslararası bilim ve koruma çevreleriyle ortaklaşa bilimsel çalışmalar yapılması;
  • SKP çalışmalarının komşu coğrafyalarda uygulanmasına katılım ve destek verilmesi.