HAKKIMIZDA

Doğa Koruma Merkezi - kısa adıyla DKM – 2004 yılından beri doğa koruma alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur.
 
Doğa Koruma Merkezi'nin amacı; bilimsel yaklaşımları temel alarak, biyolojik çeşitliliğin etkin şekilde korunmasını ve doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde yönetilmesini sağlamaktır.
 
Çalışmalarında 'koruma biyolojisi' disiplinini temel alan DKM, bu anlayışın yaygınlaşması için de çaba gösterir. Dolayısıyla, koruma çalışmalarının başarısı ve sürekliliği için kapasitenin artırılması DKM'nin öncelikleri arasındadır.
 
Doğanın ve çeşitliliğinin korunmasının ancak insanlar ve kurumların işbirliği ve ortak çabası ile gerçekleştirilebileceği fikriyle yola çıkan DKM, 2004 yılından beri ulusal ve uluslararası "ortaklar"ının desteği ile Türkiye'nin dört bir yanında çalışmalarına devam etmektedir.
 
 
 

HABERLER

Türkiye’nin birçok yerinde yaban hayatını fotokapanları kullanarak izliyoruz

Fotokapanlar yaban hayatını izlemek ve araştırmak amacıyla yaygın bir şekilde kullanılır. Yaban hayatı hakkında bilgi toplamamızı ve elde edilen verilerin uzmanlar tarafından değerlendirilmesiyle yaban hayatını anlamamızı sağlar. Fotokapanlar hareket sensörleriyle donatılmış olup, önlerinden bir canlı geçtiğinde otomatik olarak tetiklenerek fotoğraf veya video kaydı alabilirler. Bilim insanları, doğa koruma uzmanları ve kamu kurumları, bu cihazları hayvan davranışları, hareketleri ve popülasyon büyüklüğü gibi demografik verileri hakkında bilgi toplamak için etkili bir araç olarak kullanılır. Özellikle büyük memeli türlerinin izlenmesi için önemli bir araçtır.

 

Fotokapanlar hangi amaçlarla kullanılır?

 

  1. Davranış Gözlemi:

Fotokapanlar, yaban hayvanlarının doğadaki davranışlarını kaydetmek için kullanılır. Bu cihazlar harekete duyarlı sensörleri sayesinde gece ve gündüz fotoğraf veya video formatında kayıt alabilir ve bu veriler uzmanlar tarafından canlı davranışlarıyla ilgili çalışmalarda kullanılır (örn. çiftleşme dönemi erkek ve dişi bireylerin davranışları, beslenme alışkanlıkları, alan kullanımındaki mevsimsel ve cinsiyete bağlı değişiklikleri, habitat tercihleri).

 

  1. Popülasyon Araştırmaları:

Fotokapanlar, belirli bir bölgedeki yaban hayvanlarının popülasyonlarını izlemek için kullanılır. Bu cihazlar, uzmanlara türlerin çiftleşme, doğum, hayatta kalma başarısı, popülasyon büyüklüğü gibi popülasyon dinamikleri hakkında önemli bilgiler sağlar.

 

  1. Tür Envanteri:

Yaban hayatını izlemek amacıyla kullanılan fotokapanlar, belirli bir bölgedeki farklı türlerin varlığını ve çeşitliliğini belirlemek için kullanılır. Bu, bir ekosistemin sağlığı ve çeşitliliği hakkında veri oluşturur.

 

  1. Doğa Koruma ve İzleme

Fotokapanlar, yasadışı avcılık veya doğal yaşam alanlarının tahribatı gibi tehditlere karşı yaban hayatını korumak ve izlemek yapmak amacıyla kullanılır. Bu cihazlar, olası tehditleri tespit etmek ve yerinde ve zamanında koruma önlemleri almak için önemli bir araç olarak öne çıkar.

 

  1. Doğal Yaşam Alanlarının Kullanımı:

Yaban hayvanlarının doğal yaşam alanlarını nasıl kullandığını anlamak, ekosistemlerin işleyişini anlamak ve koruma stratejileri geliştirmek amacıyla fotokapanlar kullanılır. Bu, büyük memeli türlerinin alan kullanımı ve habitat tercihleri, aktivite desenleri, türler arası etkileşimler ve göç yolları hakkında bilgi sağlar.

 

  1. Eğitim ve Farkındalık Oluşturma:

Fotokapanlardan elde edilen fotoğraf ve videolar, halka doğal yaşam ve çevre koruma konularında eğitim ve farkındalık oluşturmak için kullanılır. Görsel materyaller, insanların doğaya olan bağlılığını artırarak koruma çabalarını desteklemede etkili olur.

ÇALIŞMALAR

YAYINLAR

BİZ KİMİZ

İLETİŞİM

Çiğdem Mahallesi 1594. Sokak No: 3 06530 Çankaya/Ankara
HARİTAYI AÇ

dkm@dkm.org.tr

0 312 287 81 44

0 312 286 68 20